Wtorkowe przedpołudnie, 1 marca, przedszkolaki z najmłodszej grupy 3- i 4-latków spędziły bardzo pracowicie. Bowiem tego dnia główną atrakcją podczas zajęć programowych było smażenie racuchów oraz faworków w przedszkolnej kuchni.
Najpierw rozpoczęto przygotowania. Mali cukiernicy umyli ręce oraz ubrali fartuchy wraz ze specjalnymi nakryciami głowy. Wychowawczyni przeprowadziła także pogadankę na temat bezpiecznego zachowywania się w kuchni oraz ostrożnego posługiwania się sprzętami kuchennymi.
Zabawa w cukiernika bardzo pochłonęła maluchy. Dzieci ochoczo i z zaangażowaniem uczestniczyły w pracach kuchennych. Dzielnie ugniatały, wałkowały i formowały ciasteczka. Poznały składniki, sposób wykonania ciasta oraz potrzebne przybory kuchenne.
Efektem naszej pracy była wyłożona po brzegi stolnica z faworkami, które potem z pomocą dorosłych usmażono w kuchni. Wspólna praca dała satysfakcję wszystkim dzieciom, a jej rezultat, czyli smak usmażonych racuszków i faworków przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Smakowity zapach unosił się jeszcze długo po całym budynku. Maluchy nie mogły doczekać się degustacji.
Po poczęstunku dzieci zapakowały ciasteczka w pudełka i obdarowały nimi swoich Rodziców. Mamy nadzieję, że ciasteczka smakowały także obdarowanym bliskim. Dzieci jednogłośnie stwierdziły, że przyjemnie jest uczestniczyć w przygotowaniu takich smakołyków, ale najprzyjemniejsza jest ich degustacja.
Joanna Piechota