Jajka faszerowane, klopsiki z mascarpone, chrzanem i żurawiną, żurek na soku z kapusty...to tylko kilka z 96 prezentowanych potraw konkursowych... 23. edycji Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, które odbyły się 12 kwietnia 2025 r. w Bożejowicach.

   W niedzielę w gościnnych progach tamtejszego Domu Ludowego, odbyła się 23. edycja Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych. Wydarzenie, które od lat gromadzi miłośników regionalnych smaków i wielkanocnych tradycji, ponownie gościło koła gospodyń powiatu bolesławieckiego. Głównymi bohaterkami wydarzenia były panie oraz panowie z 32 kół gospodyń wiejskich z całego powiatu, a przywitały je Przewodnicząca Powiatowej Rady Kół Gospodyń Wiejskich Olga Burdyna oraz skarbniczka powiatowej rady Grażyna Łucka.

   Na pięknie przystrojonych stołach królowały świąteczne przysmaki – dania z jajek w rozmaitych odsłonach, aromatyczne mięsa oraz tradycyjne żurki, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Goście mogli nie tylko podziwiać kulinarną pomysłowość gospodyń, ale również skosztować wielu z przygotowanych potraw, które przypominały smaki domowych, rodzinnych świąt. Komisja konkursowa w składzie: Sylwia Chruszcz, Ryszard Miziniak oraz Andrzej Miżdal po spróbowaniu wszystkich specjałów postanowiła przyznać I miejsce dla KGW z Łąki, II miejsce – KGW Zebrzydowa, zaś III miejsce wywalczyły sobie koła z: Suszek, Kraśnika Górnego i Osłej. Pozostałe koła ze względu na wysoki poziom kulinarny nagrodzono wyróżnieniami. Nagrody nagrodzonym wręczali: Wicewojewoda Dolnośląski Artur Jurkowski, Starostwa Powiatu Bolesławieckiego Tomasz Gabrysiak, Wójt Gminy Bolesławiec Andrzej Janiec, Wójt Gminy Warta Bolesławiecka Mirosław Haniszewski, Wójt Gminy Gromadka Ryszard Kawka oraz Burmistrz Nowogrodźca Joanna Świder.

   Równolegle z prezentacją stołów odbył się konkurs na najpiękniejszą palmę wielkanocną. Także tutaj nie zabrakło zaangażowania kół gospodyń wiejskich, które wykazały się nie tylko kunsztem kulinarnym, ale i artystycznym. Palmy zachwycały kolorami, różnorodnością materiałów i starannością wykonania. Komisja w osobach Krystyny Greli i Łukasza Biegacza postanowiła przyznać nagrody główne kołom z: Łazisk, Zebrzydowej, Zagajnika i Osłej.

   Wydarzenie w Bożejowicach było nie tylko świętem smaku, ale również okazją do kultywowania lokalnych tradycji i integracji mieszkańców regionu. Tradycyjne Stoły Wielkanocne to żywy dowód na to, że dziedzictwo kulinarne i ludowa twórczość mają się dobrze i są pielęgnowane z pokolenia na pokolenie.

Beata Widera